Liderul social-democraţilor clujeni aminteşte şi de atenţia acordată de Executiv, Clujului, având în vedere investiţiile serioase din infrastructură, din zonă.
Reporter: Domnule preşedinte Remus Lăpuşan, de două săptămâni opoziţia încearcă să răstoarne Guvernul Ponta, arătând cu degetul situaţia juridică a premierul Victor Ponta. PSD şi aliaţii se apără prin sintagma „buna guvernare”. Cum s-a îmbunătăţit viaţa românilor în trei ani de guvernare USL, apoi PSD?

Remus Lăpuşan: Nu cred în partide perfecte şi politicieni providenţiali care salvează o naţiune, care duc poporul pe „culmile înalte ale…” însă atunci când există o creştere economică constată, un echilibru administrativ şi politic prin armonizarea măsurilor socal-democrate cu cele liberale, desigur, şi echipa guvernamentală are meritele sale.
Eurostat, ne-a transmis mai multe veşti bune în iunie: confirmă evoluţia pozitivă, a guvernării din ultimii trei ani, România fiind a doua ţară cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015 şi ne mai anunţă, că, România se află pe locul doi în UE în privinţa creşterii costului forţei de muncă în trimestrul 1 şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la creșterea producției industriale.
Reporter: În ultimele luni, Guvernul Ponta şi-a asmuat câteva măsuri economice extrem de curajoase: reducerea CAS, reducerea TVA la 9%, la alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal și la pachetele all-inclusive din turism, etc. Ce efecte au produs respectivele măsuri?
Remus Lăpuşan: În mai s-au împlinit trei ani de când Guvernul Ponta şi-a stabilit ca obiectiv principal mai mult ca oricând, un nou model economic în care să respingem austeritatea şi să avem un echilibru între acţiunile pentru creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă şi, respectiv, măsurile de echitate socială şi de reparaţie faţă de nedreptăţile facute de guvernele de dreapta, Boc-Udrea-Băsescu.
Cabinetul Ponta a reuşit să implementeze reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori, reîntregit salariilor bugetarilor, a crescut salariul minim la 975 lei, a crescut salariile medicilor şi profesorilor cu venituri mici, rata absorbţiei fondurilor eurpene a crescut de la 7% în mai 2012 la 55% în mai 2015, crescut subvenţiile în agricultură – în 2014, subvenţia a fost cu 60% mai mare decât în 2011!
Premierul Ponta este responsabil şi pentru redeschiderea a zeci de spitale închise de Guvernul Boc şi de finalizarea a peste 300 de km de autostradă în trei ani.
Reporter: Să revenim la reducerea TVA la 9%. Ce efecte preconizaţi că va produce această măsură?
Remus Lăpuşan: Reducerea TVA la 9% la la alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal și la pachetele all-inclusive din turism a produse deja rezultate, la cele din urmă.
Astfel, potrivit datelor de Institutul Naţional de Statistică, în primul trimestru din 2015 ne-au vizitat 356.000 de turişti străini (faţă de 309.000 în aceeaşi perioadă din 2014), fiecare cheltuind în medie 655.16 euro în cele două zile pe care le-au petrecut în ţară (faţă de 630 euro în primul trimestru din 2014).
Reporter: Pentru clujeni ce înseamnă Guvernarea Ponta? Câteva exemple concrete:
Remus Lăpuşan: Concret sunt câteva investiţii majore, care duc la o dezvoltarea economiei pe orizontală pentru câteva generaţii, nu doar pentru un ciclu electoral: reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania, care va lega regiunea de nord-vest de Europa, apoi începerea lucrărilor la autostrada Turda-Sebeş, o investiţie în valoare de peste 550 milioane euro, care va lega Clujului de coridorul 4 paneuropean.
După 10 de ani se pare că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj a depăşit stadiul unei promisiuni electorale. După negocieri purtate de Guvernul României cu Comisia Europeană, s-a decis ca pentru construcţia celor trei spitale regionale, de la Iaşi, Craiova şi Cluj, să se aloce bani de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional: contribuţia Uniunii Europene se va cifra la 50 de milioane de euro, restul sumei, până la 100 de milioane de euro, va proveni din fonduri guvernamentale.
Şi în mediul rural, Guvernul Ponta a sprijinit modernizarea şi reabilitarea drumurilor, şcolilor şi a altor obiective importante, a redeschis spitalul de la Mociu iar Executivul a plătit doar în ultima perioadă peste 8 milioane euro la 7469 de fermieri clujeni, care au solicitat sprijin din ajutoarele naţionale tranzitorii.